HTML

Nocturnal Cultural

Kulturgyöngyszemek kritikái tőlem. -- Culture-critics by me.

Tags

Friss topikok

Linkblog

Feedek

XML

2009.10.31. 17:09 Mornambar-Totto

Assisi Szent Ferenc-kápolna, Mennyek Kapuja temető, New York

Az Újvilág építészete sok tekintetben más (érthetetlen) az óvilági szemlélőnek, a mobil, könnyen alakítható, tulajdonképpeni gyökér nélküli építészet nyilvánvalóan sokak nemtetszését vívja ki a tengeren innen. Butaság lenne azonban egyetlen tollvonással lerendezni Amerika architektúráját, hiszen sok érdekességet találhat itt az érdeklődő, elég a századforduló viktoriánus hatásra épült neogótikus építményeit szemlélni.

Ebben az időszakban, egész pontosan 1917-ben nyílt meg New York államban a Mennyek Kapuja katolikus temető. Politikusok, írók és főleg baseball-játékosok hantjai találhatók a területen, van egyfajta kultikus státusza. Építészetileg a kezdeti neogót stílusba elég korán "belekeveredtek" a XX. század egyéb -izmusai, ezek együtt szilárd alapot nyujtanak a további tervezésekhez. Ilyen a közelmúltban emelt Szent Ferenc-kápolna is.

Az épület aboszulút modern megoldásokat tartalmaz, tömeg és formavilága ellenben a csúcsíves megoldásokon alapul. A kettősség remekül sikerült, hangulatos, értékes és mégis mai épület készült.


St. Francis of Assisi Chapel 1 by *jnati on deviantART

Ehhez tartozik egy kerengő-szerű nyilt kert-tér is, itt inkább érvényesülnek a modern formák, egyszerű, meghitt helyszínt biztosít.

Sajnos nagyon kevés adatot meg képet találtam az építményről - tervezője nevére se sikerült rábukkannom. Aki tud róla esetleg többet, szívesen várom hozzászólását!

Leave a comment

Tags: építészet


Trackback address for this post::

https://mornambar-totto.blog.hu/api/trackback/id/tr591489184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása