HTML

Nocturnal Cultural

Kulturgyöngyszemek kritikái tőlem. -- Culture-critics by me.

Tags

Friss topikok

Linkblog

Feedek

XML

2008.12.20. 00:20 Mornambar-Totto

Iszmáil mauzóleuma / Ismail's mausoleum

Iszmáil Mauzóleuma
Egy kissé más téma... az iskolai elfoglaltságok miatt nem sok időm jut művelődni a saját szakmámon túl, így hát következzen egy érdekesség azon innen! :) Szóval az itt látható csoda egy X. századi arab remek, a Szamanid-dinasztia mauzóleuma Bukharában (ma Üzbegisztán fővárosa). A síremlék 892 és 943 közt épült, Iszmáil parancsára, aki a térség legnagyobb emírje volt, az akkoriban újjáéledő perzsa kultúra mintaalakja. A történelmi dolgokat lsd. itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1m%C3%A1nid%C3%A1k, magáról az épületről: nagyjából 10 m széles a kis bestia, magassága egy kicsit több. Egyszerű, de megkapó a térfejlődése: a négyzet alap egy nyolcszögletű galéria után kör alakú kupolává "simul ki". A díszítettsége is nagyon tetszik, akárcsak az arányai - öröm volt dolgozni rajta :) Ajánlott megtekinteni, ha arra jártok! :D
 



Ismail's Mausoleum
A bit another theme... because of school things I haven't got a much time to see other things, so let me show one in my own "territory": architect! :) So this is a wonder from the 10. century Arabia, the mausoleum of Samanids in Bukhara (now the capital of Uzbegistan). It was built between 892 and 943, under ruling of Ismail, who was the biggest emir of the area, the center character of the persian culture-renessaince. His historical steps are here: http://en.wikipedia.org/wiki/Samanid_dynasty, about the building: ca. 35 foot wide and a bit higher. It has a simple but genious shape-processalap: from the square of the fundament, it transformates to an octogonical gallery, then to a round cuppola. It's full of beautiful ornaments, and has a very nice geometrical harmony - I loved to work with it :) You should watch it if you go there (and please let me go with you too! :D)

Leave a comment

Tags: történelem építészet history architect


Trackback address for this post::

https://mornambar-totto.blog.hu/api/trackback/id/tr83832582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása