HTML

Nocturnal Cultural

Kulturgyöngyszemek kritikái tőlem. -- Culture-critics by me.

Tags

Friss topikok

Linkblog

Feedek

XML

2009.12.26. 00:05 Mornambar-Totto

A nyomozó

A tavalyi év és a karlovy vary-i filmszemle egyik nagy durranása volt Gigor Attila pszicho-krimi-vígjátéka, A Nyomozó.

 

A történet alapszituja a következő: adott egy patológus (Anger Zsolt), aki antiszociális, depresszív és életunt (mi más lehetne...?), és akinek minden kapcsolata a külvilággal haldokló édesanyja és egy elszállt, butuska pincérnő (Rezes Judit), akivel "randizgat" néha. Ekkor keresi meg egy bizalomgerjesztő félszemű idegen, hogy tekintélyes összegért cserébe el kéne tenni láb alól egy ismeretlen férfit. Hősünktől nem idegen a hullákkal való foglalkoztatás, de legfőképp a pénz kéne, finanszírozni anyja rákműtétjét. Gyorsan belemegy hát képesítésének dinamikusabb űzésébe, a tökéletes alibi azonban rögtön másnap darabjaira hull, amikor kiderül: az "ismeretlen" bizony az ő féltestvére volt... Megindul hát a nyomozás: ki bízta meg, kit is ölt meg, meg hogy ki is a gyilkos... ergo saját magában is tisztába kell tenni dolgokat.

Maga ez a "negatív-krimi" is bazijó ötlet, pláne hogy ez a film rendkívül "beilleszkedő": elég letisztult hogy bárki megérthesse, és eléggé művészfilm hogy a kritikus nyelve éle is tompuljon rajta. Előbbit segítik a morbid fekete humorral átitatott helyzet(szó)viccek, a "tipikusan magyar millő" (Bjudapeszt!!! :)) és persze az izgalom a végkifejlet irányába, utóbbiba pedig pl. a főhős agyában "játszódó" jelenetek sorolhatók, melyek szerencsére nem viszik el túlzottan alternatív irányba, ráadásul ötletesek és szórakoztatók is.

A feszültséget fokozza a morbid betétek korboncnokunk mindennapjaiból, illetve a jól megírt forgatókönyv, a sztori ellentétei: egy embergyűlölő testvérgyilkos, aki mégis főhős és szerethető, mivel - valljuk be - sajnálnivaló egy figura; mégsem lesz a film az ő jajongásának csatornája.

Hibák a szokásosak: kisebb bukfencek a forgatókönyvben, egy-két gyengébb színészi pillanat (ez mondjuk általában a mellékszereplőkre igaz, összességben remek művészek kerültek bele), dehát az vesse az első követ...

Szóval aki akar borzongva és fejtörve szórakozni egy esten át, irány a tékába (mert ugye torrentezni csúnya dolog), egyedül vagy többen is remek muri. Gigor remek író/rendező, és ehhez remek csaptot talált.

 

 

 

Leave a comment

Tags: film


Trackback address for this post::

https://mornambar-totto.blog.hu/api/trackback/id/tr771623405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása