HTML

Nocturnal Cultural

Kulturgyöngyszemek kritikái tőlem. -- Culture-critics by me.

Tags

Friss topikok

Linkblog

Feedek

XML

2008.11.24. 13:13 Mornambar-Totto

Tudorok / Tudors

Tudorok - első benyomás
Úgy tűnik az angol reneszánsz is "reneszánszát éli", hisz az Elizabeth második része és a remek A másik Boleyn lány után / előtt / között itt az újabb képkockagyűjtemény a XV-XVI. század Angliájáról. Előzör is szögezzük le, hogy történelmi sorozatot készíteni jó dolog és egyben nagy felelősség. Jó dolog, hisz a történelem mint olyan rengeteg apró kis mozzanatból áll, amit nem mindig lehet (célszerű) belezsúfolni egy pár órás filmbe. Másrészt nagy felelősség, hiszen itt kell nagyon odafigyelni, hogy mindezen apró dolgok a helyükön legyenek, hitelesek legyenek, és mint szórakoztató alkotás is megállják a helyüket. És alanyunk sajnos itt vérzik el. A díszlet szegényes és összecsapott, a barokk kastélykapuk és a klasszicista (!) Párizs szintén belefér a készítők szerint az adott korba. Ezek az HBO másik történelmi "szappanoperája", a Róma tükrében feltűnőek legfőképp, hiszen az olyan szinten adott reális elemeket (még ha nem is tökéletesen nyilván), hogy azóta is lesek - itt csak marad az olcsó ponyva. Inkább a joghallgatóknak ajánlanám, hiszen a szereplők már itt álmodoznak az egységes humanista Európáról; nekem ez kicsit erőltetett szálnak tűnt, de hát ugye nem értek hozzá, nem is véleményezném.
Jelen kritika szigorúan az első rész megtekintése után fogalmazódott - én nagyon reménykedek benne hogy az évad végére a sorozat felnő a nevéhez.
5.5 / 10


Tudors - the first look
It seems the Brittish renesaince has a new revival: with the second part of Elisabeth and the very well-made The Other Boleyn Girl we've got these tapes about the 1500's England. I have to say, that it's a good thing and full of responsibility to make historical series. It is good, beacuse history has a lot of tiny moments that could't (shouldn't) set in a movie. On the other hand, the creators must really pay attention to put these tiny things to the right place, they have to be genuine and also amuse the viewers. And Tudors has problems here: scenery is low and slapdash, we can also see for example barocque gates and buildings from the age of revolution (!) in Paris. Comparing with the other HBO's "historical sopa oper" Rome, the result is even more stunner. In the part of Rome we can see a very realistic (and mostly authentic!) location - here we cannot. The characters already dream about the union of Europian states; I know about liague's and alliences from that time, but I feel it very constrained. Actuelly, I'm not a historian or lawyer, so I don't say any concrete opinion.
This articel is written after watching only the first episode, and I really hope that 'til the end of the season I can change my mind and judgement.
5.5 / 10

  

Leave a comment

Tags: film történelem movie history


Trackback address for this post::

https://mornambar-totto.blog.hu/api/trackback/id/tr48785758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása