HTML

Nocturnal Cultural

Kulturgyöngyszemek kritikái tőlem. -- Culture-critics by me.

Tags

Friss topikok

Linkblog

Feedek

XML

2008.12.20. 11:47 Mornambar-Totto

Caspian herceg / Prince Caspian

Narnia Krónikái - Caspian herceg
A Narnia könyvek létezéséről szinte már a Gyűrűk Ura első olvasása alatt (é.: k*rvarégen) tudomásom volt, akárcsak íróik közeli barátságáról, átrágásukra mégis csak az első mozifilm után jutott módom. S bár szerintem a bennük lévő varázs megragadására alapból alkalmatlan egy hollywoody szuperprodukció, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény filmváltozata mégiscsak egy kellemes mese lett, kíváncsian vártam hát az újabb részt (ami ugyan a 4. könyv, dehát az előbbi film se az első könyvet dolgozza fel...). A végeredmény kissé felemás lett, ennek több oka van. Egyrészt érezhető a Disney jelenléte, akik az első sikere után karolták fel (be?) a produkciót, s nem mondanám hogy előnyére. Kissé sok az érzelgős, (ál)tanulságos és hatásvadász jelenet, kevés az igazán tartalmas, jól megírt párbeszéd. S bizony két és fél óra ezekből még többnek hat. A történetbe is belenyúltak egy-két helyen, ennek egyrészt értelemkönnyítő szerepe van (ott működik), máshol viszont kissé erőltetett (Jégboszorkány megint - minek?). Pozitív eltérés viszont, hogy megpróbálták viszonylag komolyra venni a könyv háttércselekményeit: ez nagy előnye a filmnek, hisz főhős-centrikus mese helyett egy "igazi fantasy-filmet" látunk, intrikás királyokkal, várostrommal, izgalmas vívópárbajjal, miegyébbel; ezeket csak dicsérni tudom. Akárcsak a díszleteket, hiszen (mivel több a helyszín) ezek változatosabbak és szebbek is, mint az előző részben. Szóval egyszer érdemes megtekinteni, ártani nem árt, de nem biztos, hogy évek múltán még bőszen emlékeznénk rá (idézgetni belőle meg végképp nem fogunk...)
7 / 10
 




The Chronicles of Narnia - Prince Caspian
I know about CS Lewis' books since I've first read The Lord of the Rings (it was in an other galaxy...), however, I only read them after watching the first movie. Although I think a Hollywood superproduction is unable to catch their own magic, The Lion, the Witch and the Wardrobe was a quite nice tale on the screen, so I was looking for the newer episode (which is the 4th part in real). Now I don't feel really amazed. At first, I think it's very sensible that Disney made (at least halfly) the production, so we get a lot of crying, (pseudo-)edifying and attitudinizing scene, and I've just hardly cought any good dialogue. And the more than 2 hour long makes this mistakes even more. The story is also changed somewhere, these changes are working ordinally, but for example the Ice Witch-scene is constrained a bit. However, I like very much, that the short tale of the book was made to a "real fantasy film", with intrigues of kings, sieges, a very exciting duel, etc. The set is beautiful and varied too, better than in the first movie. So, for me it was an enjoyable work, but I don't think that we will remember to it after years.
7 / 10

 

Leave a comment

Tags: film fantasy movie


Trackback address for this post::

https://mornambar-totto.blog.hu/api/trackback/id/tr4833283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása